psbm

psbm

Vajon Botka László nem ártott-e az „Orbán-rezsim” leváltásának?

2017. október 02. - psbm

Botka László legalább annyit – ha nem többet- árt a mai nyilatkozataival az ellenzéki összefogás sikerének - ahogy mindig fogalmazott az „Orbán rezsim leváltásának” -, mint Gyurcsány Ferenc helye a listán.

Ma a következőket nyilatkozta:

„Azt sem tudtam, hogy a politikai maffia mennyire behálózta a demokratikus ellenzéket, benne sajnos a saját pártomat is.”

 „A demokratikus pártok nem akarnak nyerni 2018-ban, céljuk csupán annyi, hogy néhány ellenzéki helyet szerezzenek az Orbán-rezsim parlamenti padsoraiban" *

Ezek elég erős megfogalmazások, amik a választók fejébe is szöget üthetnek. Így nehéz lesz új szavazókat megnyerni, de még a jelenlegi szavazóbázist is megtartani.

Egy hét alatt eljutottunk a nagy ellenzéki összefogás bejelentésétől a teljes összeomlásig.

Mik lehettek az okok?

  • Elsősorban az, hogy képtelen volt személy szerint, és az MSZP, mint párt a prekoncepciók újragondolására. Amikor bejelentették Botka László miniszterelnökségét, akkor bejelentett egy tervet, amelyet pár hét alatt véghezvisz, ez nem valósult meg. Az MSZP támogatottsága is csökkent, így természetesen még kisebb húzóereje volt az MSZP-s miniszterelnök-jelöltnek.
  • Másodsorban Botka Lászlóban nem volt meg az az erő ami egy ilyen kampányhoz szükséges. Már akkor elvesztette a hitelét, amikor fogadta Orbán Viktort Szegeden, és elfogadta az ajánlatát.
  • Harmadsorban pedig az, hogy mindenki a sajtón keresztül üzengetett a többi pártnak, nem ültek le egymással tárgyalni. Ezt mostmár nehéz kideríteni, hogy ebben ki volt a hibás, úgy gondolom kollektív felelősség terheli az ellenzék politikusait. Egyértelmű, hogy összefogás nélkül lehetetlen leváltani az Orbán-kormányt. Meg kell egyezni, nincs más alternatíva. A módozatokon lehet vitatkozni, pont ez lett volna a tárgyalás lényege. Gulyás Márton pár hónap alatt összehozta az ellenzéki pártokat és összehozott egy választási törvény javaslatot.Ha ezt meg lehetett csinálni egy pártokon kívül álló mozgalomnak, akkor meg kellett volna tudni csinálni a pártok képviselőinek is az összefogás kérdésében. Botka László színrelépésétől kezdve eltelt tíz hónap és nem történt semmi, azon kívül, hogy azt mantrázták, hogy nem ismétlik meg a 2014-es „összefogás kabarét”. Még ezt az egy ígéretet se sikerült betartani.

Fél év van a választásokig, egyre sürgetőbb egy olyan miniszterelnök-jelölt megtalálása, akinek a személyében minden párt egyetért. De lehet, hogy már késő, és ezzel az a baj, hogy nem 10 hónap lett elvesztegetve, hanem újabb 4 év.

 

*Forrás: http://index.hu/belfold/2017/10/02/ki_orulhet_botka_laszlo_lemondasanak_elemzes/

A bejegyzés trackback címe:

https://psbm.blog.hu/api/trackback/id/tr5812921759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Medgar 2017.10.03. 08:38:48

Botkával egy probléma volt: A megye kettőből akart BL-t nyerni.

metal · http://electric.blog.hu 2017.10.03. 08:48:00

"„A demokratikus pártok nem akarnak nyerni 2018-ban, céljuk csupán annyi, hogy néhány ellenzéki helyet szerezzenek az Orbán-rezsim parlamenti padsoraiban" *

Ezek elég erős megfogalmazások, amik a választók fejébe is szöget üthetnek. Így nehéz lesz új szavazókat megnyerni, de még a jelenlegi szavazóbázist is megtartani."

Valóban elég erős megfogalmazások ezek, csak sajnos teljesen igazak, és nem most derültek ki, hanem legalább 4 éve.

Conchobar 2017.10.03. 09:26:23

„A demokratikus pártok nem akarnak nyerni 2018-ban, céljuk csupán annyi, hogy néhány ellenzéki helyet szerezzenek az Orbán-rezsim parlamenti padsoraiban" - Ez nyilvánvaló baromság, evvel akarja magát mosdatni Botka. A baloldaliak se hülyék, látják/láthatják ők (volt rá 3 év, hogy lássák) 2018-ban nem fogják tudni leváltani Orbánt, így más elérhető cél nem maradt, megkapaszkodni a parlamenti székeikben. Más kérdés, hogy miért nem ismerik föl azt, hogy a rivális mószerolása legfeljebb az óvodában hatásos. Nincs igazán ötletük arra, hogy mivel kéne megszólítani a választót, ezért aztán rendületlenül fújják a nótájukat gonosz Orbán-kormányról meg a negyven rablóról. Már lassan 8. éve fújják, de még mindig nem ismerték föl, hogy hatástalan, hogy valami más kéne

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.10.03. 09:36:26

Az igazi harc a ballibek belül van: a liberálisok és a balra nyitni próbálók között. Botka ezértt lett likvidálva, mert veszélyesebbé vált a háttérhatalom számára, mint Orbán.

Conchobar 2017.10.03. 10:02:28

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: "Botka ezértt lett likvidálva, mert veszélyesebbé vált a háttérhatalom számára" - Hagyjuk már a hülyeséget! Botka azért lett 'likvidálva', mert az elvtársai berottyantottak, hogy Botka esetleg túl mélyre viszi az MSZP-t, és emiatt túl sokan fognak kipotyogni a parlamenti székekből

psbm 2017.10.03. 10:06:37

@metal: Vagy látták a párton belül, hogy Botka nem jó irányba vezeti a kampányt, ha csökken a népszerűségük, és ő ezt személyes sértésnek vette, ugyanúgy mint a Hiller ellen elbukott választáskor.
De a visszafelé köpködés nem jó irány szerintem. A választók így is csak azt látják a baloldalon, hogy egymást nyírják a pártok. Mostmár a páron belül is.

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.10.03. 10:32:58

@psbm:

MInden ballib szúrt egyet távozás elött.
Lásd Medgyessy az SZDSZ korrupciós ügyei, Gyurcsány amint szétszaggatta az egész baloldalt cafatokra, most meg Botka.

HaD 2017.10.03. 10:40:15

Ugyan máááár...ennek a botkának egyébként mi is volt a koncepciója a hatalom váltáshoz??? Mi volt a nagy terv??? Mi a lófszra akart ez szövetkezni bárkivel is?? Milyen közös program mögé akartak egységet gründolni??? Ja...csak úgy össze kellett volna fogni azorbán ellen és kész...monnyon le és jöhetnek ők...de mire???Notabene ezek mind ugyanannak a bandának a kölkei,és csakis arra ügyelnek hogy a megszerzett koncot ne engedjék el..ez ügyben nem is vájják ki egymás szemét...a többi az színház...

tompus 2017.10.03. 10:55:19

"Már akkor elvesztette a hitelét, amikor fogadta Orbán Viktort Szegeden, és elfogadta az ajánlatát."

Igen. Mert mennyivel jobb az ellenségeskedés, az állandó háború. Ja, nem épp ezzel vádoljátok a fideszt? És ti ugyanolyan gecik vagytok? Akkor miért is kellene rátok szavazni?

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.10.03. 11:17:03

@tompus:

Te el vagy tévedve.

Ha egy ballib uszít politikai vetélytársai ellen, akkor azt a demokrácia védelmében teszi, definíció szerint.
Ha beazonosíthatatlan karhatalmistákkal veret tüntetőket, akkor azt a szólásszabadság érdekében teszi.

Ha jobboldali tesz valami részben hasonlót, akkor az Hitler reinkarnációja.
süti beállítások módosítása