psbm

psbm

A Gulyás Márton-féle választási rendszer. Lehet későn, lehet túl korán?

2017. október 22. - psbm

Lehet, hogy túl későn?

Érdekes kérdés az, hogy mennyire illik a demokráciához az, hogyha a választási rendszert a választások előtt pár hónappal változtatják meg. Ha a törvényjavaslat át is megy villámsebességgel a parlamenten, még akkor is meg kell határozni az új választási kerületeket, akkor amikor már sok párt az egyéni választókerületi jelöltek állításával foglalkozik. Ez olyan, mintha a focimeccs előtt beszólna a bíró a csapatoknak, hogy most akkor nincs lesszabály a mérkőzésen, és 8-8 ellen játszotok.

Lehet, hogy túl korán?

Több helyen elmondták már a baloldali pártok, hogy érdemes lenne átgondolni azt is, hogy az ellenzéki pártok összeállva leváltanák a fideszt, és visszaállítanák a jogállamot, a lebontott fékek és ellensúlyok rendszerét. Ezt követően létrehoznának egy konszenzusos új választási rendszert, amely alapján előrehozott választásokat írnának ki. Ha most megváltoztatnák a 2018-as választások előtt a választási rendszert, akkor erre nem lenne lehetőség, mivel az Alaptörvény (leánykori nevén Alkotmány) és több ebből a szempontból fontos törvény csak 2/3-os mandátumtöbbséggel változthatható meg. Tehát, ha az Orbán-rendszert nem ebben a választási rendszerben győzik, le, ahol összeállva akár még a Jobbikkal is (nem listán, csak az egyéni körzetekben, hiszen ez elég lenne) meglenne a 2/3-os többség, akkor az új arányosabb választási rendszerben erre már nem lenne lehetőség. Az ország szempontjából ez még hosszú évekig tartó megkötöttséget jelentene, elég arra gondolni, hogy Polt Péter legfőbbügyészt csak "kétharmaddal" lehet leváltani, ha  ez nem jön össze, tehát a Fidesznek van 1/3-nyi mandátumszáma, akkor őt nem lehet leváltani. Ebből következik, hogy a sokat hangoztatott elszámoltatást sem lehet végrehajtani.

Még néhány gondolat:

Az arányosabb rendszer mindenképp támogatandó, hiszen ez elősegíti a vitákon alapuló döntéshozatalt, amely lehet, hogy kezdetben több időt vesz igénybe, de nem kell hetente változtatgatni a törvényeken, amely a Fidesz kormányzása alatt sokszor előfordul. Elég csak a gránitszilárdságú alaptörvényre gondolni, amelyet hatszor módosítottak, és a sikertelen népszavazás után hetedszer is szerettek volna, csak akkor már nem volt meg hozzá a kormánypárti frakciónak a kétharmados parlamenti aránya.  FUN FACT: Az USA alkotmányát 1789 óta 27 alkalommal módosították, Fideszes tempóban ez több mint 200 lenne.

Úgy gondolom, hogy jó irány a kamupártok megszüntetésének célja, de ezt a kampányfinanszírozás, illetve a jelöltállítás átalakításával kell elérni, nem a visszafizetési kötelezettséggel. Az új javaslat  alapján azoknak a pártlistáknak visszafizetési kötelezettsége keletkezik, amely "...nem szerzi meg az érvényes szavazatok legalább 1%-át." Így most sok ellenzéki pártnak, amelyet 1-2%-ra mérnek nem lenne érdemes elindulnia, de még a jelenleg érvényes 5%-os, vagy az új törvény szerinti 4%-os bejutási küszöb körül álló pártoknak is nagy bátorság lenne elindulni, hiszen utána vissza kellene fizetniük a pénzt, ha mégsem érnének el 1%-ot, amely könnyen előfordulhat, hiszen  a választásokig a kampány kezdetén mért támogatottság nagyban változhat.

Nektek mi a véleményetek erről?


Ha érdekelnek a témák a PolitikaSport és a Gazdaság világából, akkor kattints a Követés gombra vagy kövess Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://psbm.blog.hu/api/trackback/id/tr4413051124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hatodikx 2017.10.23. 11:15:08

Az USA-ban nem volt annyi rendszerváltás, mint Mo-n, és idegen uralom sem, mint Mo-n, így az USA-ra utalásnak az érve nulla. A népakarat érvényesülhet a mai választási rendszerben is, de jelenleg nem azt akarják érvényesíteni, hanem valamilyen pártakaratot, vagy lehet, hogy csak személyi ambiciókat.

incognito ergo sum 2017.10.23. 11:18:19

Gulyás Marci mozgalmának nem a választási rendszer újraírása a célja, hanem egy olyan téma napirenden tartása, amivel el lehet érni a közvélemény ingerküszöbét, amivel időnként meg lehet jelenni a nyilvánosság előtt, és egy csomó ellenzéki politikai erő számára megjelenési lehetőséget kínál.

2017.10.23. 11:26:37

@hatodikx: Az USA régen angol gyarmat volt, olvass utána. Az alkotmányát, hála Istennek, nem fideszesek írták.

Bolshevik 2017.10.23. 11:28:51

"Érdekes kérdés az, hogy mennyire illik a demokráciához az, hogyha a választási rendszert a választások előtt pár hónappal változtatják meg."

Amennyiben a Fidesz változtatná ezt meg, akkor nem "érdekes kérdés"-ként aposztrofálnád, hanem a megvalósult vérgőzös diktatúra újabb bizonyítékaként.

nemecsekerno_007 2017.10.23. 11:32:54

Ez az srácok, elméletgyártásban már nagyon jók vagyunk. Ebből épül a tudás alapú gazdaság.

Ranó Matyi 2017.10.23. 11:32:59

nincs választás

ez marad évtizedekig

a magyarok ezt akarták, pedig Orbán előre megmondta, teljhatalmat épít.

nincs baloldal, nincs ellenzék, nincs többé választás

VaradiJanos 2017.10.23. 11:35:46

Minek egyáltalán választás? Hiszen marciék fajtája már régen kiválasztódott.

hatodikx 2017.10.23. 11:37:14

@a ribancok is kidobják a csikket: Az USA sohasem volt angol gyarmat, hanem a mai tagállamainak egy része (másik része francia vagy spanyol gyarmat volt). Még szerencs, hogy G.Washington MSZP-s volt, azért olyan tökéletes az USA Alkotmánya.

röf 2017.10.23. 11:58:41

Pfff... de kíváncsi lennék, ha kívánságotokra mégis megváltoztatnák a választási törvényt, és mégis leszívnátok.
Milyen követelés következne...?

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.10.23. 12:01:49

Azért az vicces, hogy Gulyős harcot hirdetett az ARÁNYTALAN választási rendszer ellen, majd csinált egy választási tervezetet, melynek a lényge az ARÁNYTALANSÁG.

Valahogy ez így abszurd.

lógás Hugó 2017.10.23. 12:07:00

Gulyás Marci választási rendszere csak akkor működik, ha nincs rossz idő... :)

1ghost 2017.10.23. 12:07:15

@nemecsekerno_007: @maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: @röf: @VaradiJanos:

Hát itt meg mi történt? Úgy látom Orbán bérhazudozó ebje rögtön telehányta ezt a kiváló cikket a korrupt, tolvaj gazdája hazugságaival.

nemecsekerno_007 2017.10.23. 12:10:34

@1ghost: Kit érdekel Orbán, a balfaszok köztünk vannak. Hiába váltanánk le a patást...

Szánalmas egy népség vagyunk :(

VaradiJanos 2017.10.23. 12:14:39

@1ghost: így van, szegény kis betegünk, mindenki szembe jön az autópályán

high up! 2017.10.23. 12:48:52

Gulyás jól megvan a maga egy ügyével. Annyit azért értelmiségi lévén még ő se tud összerakni, hogy kurvára nem a választási rendszer Bírkanisztánnak a legnagyobb baja. Hanem maga a rendszer, azon belül is legfőképp, hogy OrbanEszku most már nem is titkolható előrehaladott paranoiás elmebetegségeire úgy táncol 90%-nyi Átlaghülyemagyar, ahogy azt a felcsúti Mutyi báró fújja.

600 ezer külföldi magyar nem harcol a választó jogáért (ja, ha már lelépett minek is?), a Bóvlisztánba ragadt NER alattvalókat meg annyira izgatja Gulyás rögeszméje, mint Geronazzo Máriát a szűzhártya beültetés. 3,3 millió félázsia magyarja papírt adott róla, hogy egy mondattal tömeghiszterizálható (gy.k. a nem létező migráns veszély a magyar genetikára és hírhedt magyar közbiztonságra) és már pattant is hogy Orbaneszku marhája legyen, aki beáll a tenyészállományba, mert a jóságos és bátor diktátor őt megvédi.

Há evvan. Nem pedig aránytalan választási rendszer.
Oszt ezerszer mondom: aki Orbaneszkut le akarja győzni, annak ezt a milliónyi Átlaghülyemagyart kell maga mellé állítania. Oszt ez meg csak olyan témákkal megy, amiket ez a 30-as IQ-jú népség képes felfogni és tömeghiszterizálható: elszámoltatás, börtön, vagyonelkobzás. Aki olyan hülye, hogy ezt képtelen felfogni, az maradjon is csak rétegpártnak Parlamenten belül vagy kívül.

FOLYTASSUK!

dorian gray · http://doriangray82.blogspot.com/ 2017.10.23. 12:50:02

@a ribancok is kidobják a csikket: igen az volt. Aztán 1785-93 között jött a függetlenségi háború, az alkotmány, meg csak utána. Szóval a 27-szer megváltoztatott amerikai alkotmánynál csöppet sem érv, hogy az írás megszületése előtt angol gyarmat volt.

psbm 2017.10.23. 13:01:45

@hatodikx: Az elmúlt 6 évben nem volt rendszerváltás, és mégis változtattak az Alaptörvényen ennyiszer. Erre mi a magyarázatod?

1ghost 2017.10.23. 13:09:23

@high up!:

"hogy kurvára nem a választási rendszer Bírkanisztánnak a legnagyobb baja."

Azt nem tudom biztosan, hogy a legnagyobb baja, de hogy az egyik legnagyobb az kurvaélet.

Ha ugyanis a választási rendszer az emberek akaratát mutatná, akkor a mocskos fidesz jövőre a kanyarba se lenne, a karácsonyi ünnepeket pedig már biztosan a rács mögött töltenék.

eßemfaßom meg áll 2017.10.23. 13:33:33

"és visszaállítanák a jogállamot, a lebontott fékek és ellensúlyok rendszerét"

Ezt azért egyszer szívesen látnám részletesen kifejtve.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.10.23. 14:27:33

@psbm:

Más az amerikai és a magyar hagyomány.

Az amerikai alkotmány szinte egy rövid pamflet, azaz csak nagyon általános alapelveket tartakmaz. A magyarban meg apró részletek is vannak.

Plusz a magyar hagyomény az íratlan alkotmány.

Mindez miatt a magyar váltoiztatások széma mindenképpen sokkal több. 1990-2010 között öszesen kb. 100-szor módosítitták.

Gerardus A. Lodewijk 2017.10.24. 10:51:19

@high up!: Igen, hiába lenne a miénk akár a világ legtökéletesebb választójogi rendszere (létezik ilyen egyáltalán?), ha egyszerűen nincs kiből/kiket választani.
Mint a régi viccben, amikor az Úr megteremti az első férfit, majd megteremti az első nőt, ezután pedig a nőre mutatva így szól: Férfi, válassz magadnak feleséget!
:)
süti beállítások módosítása