psbm

psbm

Közvélemény-kutató cégek eltérő ereményei

2017. november 14. - psbm

Még októberben jelent meg az Indexen egy cikk azzal a címmel, hogy „Már csak 5%-on áll az MSZP”. Ez cikk a kormányközeli Nézőpont Intézet mérési eredményeit mutatta be. Meglepően alacsonynak tűnt, még ha tudjuk is, hogy az utóbbi időben csökkent a szocialista párt népszerűsége. A ma megjelent cikkben is teljesen eltérő eredmények jöttek ki például az MSZP és a Jobbik esetében is az Iránytű, a Nézőpont illetve a Republicon közvélemény-kutató cégek mérései között.

A www.kozvelemenykutatok.hu  honlapon részletesen lehet látni hónapokra lebontva az egyes intézetek által mért eredményeket. Itt elég nagy eltéréseket látni a különböző cégek  mérései között. Elkezdtem gondolkozni, hogy melyik pártnak milyen közvélemény-kutatási eredmények előnyösek.

valasztas.png

A Jobbiknak előnyös, ha a Jobbik és az MSZP között minél nagyobb a különbség, hiszen második erőnek, a Fidesz kihívójának próbálják magukat beállítani.

A Fidesznek a választási rendszer sajátosságaiból az az előnyös, ha a kis pártokat, tehát 1-7 százalékos pártokat minél magasabban mérik, hiszen akkor az adott pártot támogatók elhihetik, hogy a pártuk bekerül az Országgyűlésbe, ezért rászavaznak. Abban az esetben, ha az adott párt mégsem éri el az 5%-os küszöböt, akkor azzal a Fidesz jár jól, azok a szavazatok ugyanis elvesznek, nem jár értük mandátum az országos listáról. A Fidesz számára  magas mérési adatok jók a győzteshez húzás elve miatt, de a túl magas nem jó, hiszen akkor elkényelmesedhetnek a szavazóik két nyertes választás után. Persze ezt mobilizációs kampánnyal lehet befolyásolni, ahogy ezt folyamatosan teszik a plakátkampánnyal, és feltételezhető, hogy a jövőben is tenni fogják.

Az MSZP-nek az lenne a jó, ha minél nagyobb támogatottságot mérnének az LMP-hez, a DK-hoz képest, hiszen szeretnének a baloldal vezető ereje lenni, tehát nekik a többi baloldali párttól mért különbség a lényeges.

E cikk alapján az Iránytű Jobbikos, a Republicon MSZP közeli, A Nézőpont, illetve a Századvég kormánypárti. Emellett a Publicus MSZP-közelinek tekintethető, itt is említést tesznek róla.

Ahogy említettem a kozvelemenykutatok.hu honlapon megtalálhatóak az intézetek párpreferencia méréseinek eredményei teljes felnőtt népesség tekintetében. És a várakozásoknak megfelelően alakulnak a számok a legtöbb tekintetben. Érdemes nézegetni a méréseket, két dolgot emelnék ki. Az Iránytűnél a Jobbik 17%, az MSZP 6%, A Republikonnál 9%, és 8%. A Republikonnál van a legnagyobb különbség az MSZP és a többi baloldali párt között. Elképsztő különbségek, és legnagyobb részt olyan irányba, hogy az mérő céghez közeli pártnak jó legyen. Egy-két példát lehetne említeni, amely nem ebbe az irányba mutat, de elenyésző. 


De ha nem is "pártos" közvéleménykutatásokat készítenek ezek a cégek, csak a véletlen folytán alakulnak ki ezek a különbségek, akkor is felvetődik a kérdés, hogy lehetnek ekkorák az eltérések. A lenagyobb eltérés a  Medián és a Publicus mérésben a Fidesz támogatottságát tekintve van, 14 százalékpontnyi különbség. Közel 8 millió a szavazóképes állampolgár, tehát a Publicus szerint legvalószínűbb, hogy a Fidesznek  2,1 millió szavazója lesz, a Medián szerint, pedig 3,2 millió. Több mint 1 millió szavazó különbség. Felvetődik a kérdés, mi értelme van a közvéleménykutatásnak, ha ennyire eltérő eredmények jönnek ki. 

Nektek mi a véleményetek erről?

Ha érdekelnek a témák a PolitikaSport és a Gazdaság világából, akkor kattints a Követés gombra vagy kövess Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://psbm.blog.hu/api/trackback/id/tr4913273921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsoltbacsi 2017.11.14. 22:43:29

Balos kutatók ciklus közepén mindig túlmérik a fideszt, és aztán ahogy közeledik a választás, úgy csökkentik le apránként a frankó értékre. Így az utolsó 2-3 hónapban harsoghatják, hogy a fidesz leszálló ágban van ("trendeket kell nézni" és hasonló dumákkal)
Esetleg ha viszonylag szoros eredmény lenne, akkor az utólagos mosdatásban is segít ez a módszer, mondhatják,hogy ha csak egy kicsit később lett volna a választás, akkor tutira nyertek volna

Magister_ 2017.11.15. 06:52:18

A kormányzat minden közvéleménykutatót megkörnyékezett már. Van, amelyik befolyása alá is került, van amelyiknél csak "alakul" a dolog. A lényeg: megy a taktikázás ezerrel, nem véletlen egyik kimutatás sem.

VaradiJanos 2017.11.15. 07:24:43

@Fabius Q: tuti igazad van, megnéztem párat guglmepszen és mindegyiknek van egy jó nagy környéke

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.11.15. 09:28:04

@Zsoltbacsi:

Nem csak ez.

Ősi trükkk az ellenfelet túlmérni, így hívei egy része el se megy szavazni.
süti beállítások módosítása