psbm

psbm

Kinek buli ez? Népszavazás a Bulinegyedről

2018. február 18. - psbm

Az első részeredmények alapján nem lesz meg a több mint 50%-os részvétel az erzsébetvárosi népszavazáson. Ez nem is meglepő. Ebben a formájában a népszavazás, mint intézmény használhatatlan. 

Ebben az esetben az is rátesz erre, hogy a szavazásra jogosultak kisebb része lakik csak azon a részen, ahol a tényleges csendháborítás történik. És mégis szavazhat az egész kerület.

bulinegyedes.jpg

Aki nem konkrétan az érintett területen lakik, nem is tud róla hogy van ilyen, hogy hangoskodás, meg bulizás, ivászat hajnalig. Ő alszik nyugodtan. Maximum néhányan a pozitív hatásait érzik, mert nem kell messzire menniük bulizni, ha ők is hajnalig akar bulizni.
Egyértelmű, hogy ez időhúzás volt a választások előtt, senki felé nem akarnak dönteni. Mindenki tudja, hogy népszavazás nem lesz érvényes és eredményes. Pláne így, hogy a nem érintettek is szavazhatnak. Vagyis szavazhatnának, mert a népszvazási rendszerben többet ér, ha nem megy el szavazni.

Tényleg gusztustalan a bulinegyedes rész, nem szabadna megengedni az Önkormányzatnak, hogy ez így menjen. És most majd ráfogják a választópolgárokra, hogy "de hát ők nem akarták, hogy bezárják a kocsmákat éjszakára". Hát persze, hogy nem, aki nem 10 m-re lakik az utcán üvöltöző emberektől, az pont tesz rá.

A polgármester és a képviselők dolga az lenne, hogy a választópolgárok érdekeit nézzék. Ehelyett elmenekülnek a probéma elől.

Lehet, hogy ez nagy adóbevételeket hoz. Azért az is érdekes kérdés lenne, hogy mennyit csalnak el. Az viszont biztos, hogy ezt az ott lakókat nem nagyon vigasztalja, mikor reggel a koszos, büdös utcákon kell sétálniuk.

Fel kell tenni a kérdést, hogy a bulizáshoz való jog vagy a nyugodt lakhatáshoz való jog a fontosabb. Illetve azt, hogy a bulizóknak egyszerűbb egy olyan helyre menniük bulizni, ahol nem zavarnak senkit (lásd még: külváros, ipari park, üzleti negyed) vagy egész családoknak kellene elköltözniük miattuk. Gondolom az üzlettulajdonosok nem a saját üzletük felett laknak, így nem nagyon érzékelik ezt a gondot.

Lehet, hogy csak sűrűbben kellene NAV-ellenőrzéseket tartani, mert úgy látszik olyankor több üzlet „technikai okok” miatt bezár. Ez lehet, hogy jó megoldás lenne. De az se ártana, hogyha az Önkormányzat végezné a dolgát, és akár még pénzt is költene a helyzet megoldására. De úgy látszik az akarat sincs meg bennük, és erre a legjobb megoldást választották. Írjunk ki egy népszavazást!
Gondolom most is, aki elmegy nagyrészt amellett fog szavazni, hogy zárják be a kocsmákat éjfélkor. Érdekes lesz látni azt a kommunikációs bravúrt, amikor majd megmagyarázzák, hogy a mostani 98% az nem ugyanaz, mint a másik 98%.

Ha érdekelnek a témák a PolitikaSport és a Gazdaság világából, akkor kattints a Követés gombra vagy kövess Facebookon!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://psbm.blog.hu/api/trackback/id/tr3113678804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

031052 2018.02.18. 20:13:57

el is lehet költözni a kerület azon részére ahol ezek szerint nem probléma

Burgermeister 2018.02.18. 20:26:16

öntökönszuras
ebbol az jon le hogy a probléma nem probléma
fásult, érdektelen szavazók....es jön az ogy választás

Sir Galahad 2018.02.18. 20:33:04

@031052: Gondolom, ha neked azt mondanák, hogy költözz el, mert csak, már csomagolnál is.Az, hogy a közelben van mondjuk a munkahely, a gyerek sulija, szereted a szomszédokat és nem lehet egy pillanat alatt másik lakást venni, mindegy, ugye?

teéjesenmindegy 2018.02.18. 21:51:26

Igen, ez így ebben a formában nagy kibaszás csóri zsidónegyed lakókkal.
Jó, hogy nem rögtön Bp vagy országos népszavazást tartottak...
A kerület többi lakója meg köpjön fel, és álljon alá, hogy nem képes kiállni a szomszédjaikért, és elmenni szavazni.
El kéne törölni ezeket az érvényességi határokat. Ha 30 ember veszi a fáradtságot, akkor az döntsön, ha 30.000 akkor az.

UI: Azt mondta az önkormányzat, hogy mindenképpen figyelembe veszik a szavazás eredményét, akkor is, ha érvénytelen. Szóval ez a 98% olyan mint az a 98%.

blexpress 2018.02.18. 22:16:32

Ez Magyarország ezek a Magyar emberek !!!!!
Nem baj jöhet a hányás,szarás pisálás kurvák dugás......stb.stb...
Ez kell a magyarnak meg a fokhagymás kolbász,pálinka szag teleböfögve mindent.
Sajnos kultúra az nyemicsku!!!!!
Itt lett volna a helyzet, hogy döntsenek az emberek a saját sorsukról...döntöttek...
Szégyen gyalázat........
Szar ország ez szar emberekkel....!!!!!!!

orient 2018.02.18. 22:42:19

@Sir Galahad: azert szólok a bulinegyed miatt a m2 árak felmentek és valahol 700ezer-800 ezer Ft körül alakulnak ez miatt a környéken. Mekkora kurva nagy áldozat már eladni a szaros lepukkant lakásokat ott a Kazinczy utcában többszörös áron, venni egy lakást akár a környező kerületekben jóval olcsóbban, több milliós hasznot zsebre tenni a felvert árakon és 3 megállóval többet utazni naponta, melóba meg suliba. Mellesleg valószínüleg más kerületekben nincs is iskola. Rohadt nagy áldozatt ám , telesírtam a párnámat a nyomorukon.

Lesz még Magyar Köztársaság 2018.02.18. 22:46:19

@031052: Büdös kurva anyádat, bazdmeg! Utoljára a zsidóknak kellett "költözniük" otthonaikból, utána meg a "kulákoknak kellett menniük az '50-es évek elején...ezt a világot hozzuk vissza, hogy emberek kényszerűségből keljen elhagyni otthonaikat??? A kurva profit miatt!!! He??

Az egész országban van csendrendelet, és korlátozzák a szórakozóhelye nyitva tartását. Budapest más részén is, mint ahogy más városokban: Debrecenben,Pécsen és Szegeden is.

Ha ott, mindenütt másutt lehet, akkor ott a "Bulinegyedben" is lehet!

orient 2018.02.18. 22:46:59

@blexpress: hát esetleg meg kéne oldani a dolgot ahelyett, hogy bezáratok mindent mint valami komcsi rendszerben. Szépen árakat kéne szabni a túlkapásokra. Meytelenül rohangálás, prostitúció, utcán vizelés...stb. 300 Eurós büntetés mondjuk. Az első 10-20 büntetés után futótűzként terjedne a hír és többször meggondolná valaki mit csinál az utcán legközelebb. Lehet ugye kapitalista módon megoldani a dolgokat, ahogy egy normális országban szokás meg lehet szoci komcsi módon ahogy kelet európában szokás és bezáratni a francba az egészet. Örülök, hogy segíthettem.

orient 2018.02.18. 22:58:18

@Republic Forever!: oda syulettek, ne rohogtess mar 2018 van nem 1822. En eletemben legalabb 4x koltoztem ennel sokkal kisebb okok miatt is. AMit fel kene fogni, hogy ez egy 2 millios nagyvaros belvarosa. Aki madarcsicsergesre vagyik meg csondre, annak nem egy 2 millios belvaros kozepen kell ezt keresni. En annyira orulnek ha a mi kornyekunkkon lenne ez. Egy pillanat alatt eladnam a laksomat es sokkal jobb helyen vennek egy nagyobbat ugyan abbol az arbol. Rendeletekkel szabalyozni egy varos eletet sajnos megoli a gazdasagot es vallalkozasokat. Azert jo lenne ha elmennel egy ket nagyvarosba a vilagon minden iranyba, es kivancsi lennek hol fogsz talalni a belvarosban siri csondet este. Reggelre kakaskukorekra ebredni meg madarcsicsergesre. Ertem en es realisztikus nagyon. Az ocsmanysagokat meg tarts meg magadnak, Teged minosit es kb olyan szintre sulyedsz mint akik ott az utcan okadnak meg szarnak. Na ezt kene rendszabalyozni ott es szigoruan buntetni ahelyett, hogy bezaratunk mindent.

orient 2018.02.18. 23:12:45

@Republic Forever!: szetrohoghetsz, de emberi stilusban nem tudsz ertekezni. Szociopata ez tetszett, megjegyzem. Na csa, jo ejjszakat.

FF 2018.02.19. 00:22:35

@Republic Forever!: A szülőhelyen megöregedni ma luxus. Én az utolsó 10 évben hatszor költöztem. Ez alatt a leghosszabban épp a Kertész utcában laktam (4 évet). Sokat olvastam arról, hogy nekem hányásokat kell kerülgetnem reggel az utcán, a fene tudja, én mindig csak kutyagumit láttam.

n3spr3ss0 2018.02.19. 05:59:17

Lófasz meg korbács kell ennek a népnek, nem demokrácia.Még a saját sorsukról is képtelenek dönteni, csak várják a csodát.

Emmett Brown 2018.02.19. 06:32:09

@teéjesenmindegy: Belső Erzsébeben sem volt kimagasló szavazási kedv, nem az volt hogy a Bulinegyedben 80%, körúton kívül meg senki.

Itt 10% szavazott kifejezetten a zárásra, az egészből annyi látszik hogy a probléma vagy el van túlozva vagy az emberek többsége más formában gondolja megoldani az ügyet.

Sir Galahad 2018.02.19. 10:25:34

@orient: Csak szólok, hogy a lakásárak mindenütt, még vidéken is felmentek, ez nem a bulinegyed áldásos következménye. Egyébként meg itt egy nagyon jó összefoglaló arról, hogy miért ökörség, amit mondasz: index.hu/gazdasag/penzbeszel/2017/12/22/neha_a_professzor_teved/ Különösen figyelmedbe ajánlom a Lakó nem befektető című fejezetet. Ha elolvastad és vannak tényeken alapuló ellenérveid, szívesen fogadom.

orient 2018.02.19. 10:59:18

@Sir Galahad: Szerencsere vannak. Tobb olyan vallalkozot ismerek akik AIRBNB-nek a kornyeken es horror arakon vesznek ingatlan a bulinegyedben. Tobb olyan emberrel talalkoztam aki eladta a 7. keruleti lakasat nagyon jo aron ilyen befektetoknek es vett mondjuk a 6. keruletben sokkal szebb helyen vagy nagyobb lakast azonos aron, vagy ugyan akkora meretut es busas haszonra tett szert meg mellette. En nem vagyok az a party arc aki oda jarna surun bulizni, befektetesem sincs ott ami kozvetlenul erintene anyagilag csak a joerzesemet zavarja, hogy egy gazdasagi agazatot fenyegetnek rendszabalyok. Ne erts felre ami ott megy az nem helyes, de a kialakult gusztustalan helyzetet rendszabalyokkal es buntetesekkel kene megoldani nem pedig betiltassal.
Teljesen egyetertenek az ott lakokkal, ha az ingatlanuk elveszitette volna ez miatt az erteket, mert akkor mar a zsebukre megy a dolog, de ez ilyen szemelyes bosszunak tunik mar sokkal inkabb. Jelenleg ott sokkal magasabbak a m2 arak mint 5.-6.-8. keruletben barhol. Mindenki azon panaszkodik, hogy nincsenek itt nyugati berek, de sajnos ha minden gazdasagi agazatba beleszol majd a rendelkezes meg szabalyok akkor nem is lesz soha nyugati ber Magyarorszagon, mert nincs jogbiztonsag a befektetesek szamara. A negyedben vallalkozok sulyos milliardokat fektettek be ami mind megy a karba ez miatt es valoszinuleg nem csak csodbe mennek ez miatt csaladok es vallalkozasok, hanem a jovobeni befekteteseket is elriasztja majd az ilyenfajta szabalyozas barhol az orszagban vagy Budapesten. Megoldast kell talalni a felmerulo problemara, de a betiltas nem az. Ahol en lakom viszonylag csondes hely, de van egy etterem a sarkon es egy ABC is. Itt is italoznak fiatalok este hetvegenkent es valamennyit lehet hallani. Vagyok en aki becsukom az ablakot es alszom, meg van 1 szomszed aki allandoan rendort hiv rajuk. Kijonnek es persze semmit sem csinalnak, mert semmi sem tortent. Ha engem zavarna szimplan elkoltoznek olyan helyre ahol csond van, de a nyugalmat es bekesseget nem a belvarosban keresem, arra ott van zuglo, szep zold, kozel van az is es olcsobb ott lakast venni. Megint hozzateszem nekem sem tetszik az okadas, szaras, prostitucio, meztelenul rohangalo emberek azon a kornyeken. Ezeket ko kemenyen kene buntetni es rendszabalyozni, de az ott lakokat mar nem csak ez zavarja, hanem egy atlag etterem is ahol alapzajon beszelgetnek mondjuk az emberek este. Ezt is tudom, mert vannak ismeroseim akik szinten egy sima etterem alapzajatol is agybajt kapnak a belvarosban. Szemely szerint nem orulnek, ha Budapest egy ilyen nagy falu lenne ahol este a belvarosban tucsok ciripel es kihalt csond lenne mind valami kis falucskaban. Ha egy varos el es van pezsges azzal semmi problema sincs, ez igy normalis. Ha valami kulkeruletben csinalnak ezt akkor teljesen egyetertenek rendszabalyozassal, mert ez nem oda valo. Tulkapasokat kellene mindenkeppen kezelni.

Sir Galahad 2018.02.19. 11:36:00

@orient: A válaszodból nekem úgy tűnik, vagy elolvasni, vagy megérteni nem sikerült a belinkelt cikket. Abban ugyanis elég világosan le van írva, hogy a lakók nagy többségének a gondját miért nem oldja meg önmagában az, hogy emelkedtek a lakásárak. Azért nem, mert - különböző okokból - nem adják el a lakásukat. Nem áll módjukban vagy nem éri meg, még magasabb áron sem.

Abban egyetértek, hogy szükség van szórakozóhelyekre. De ha ezek koncentrálódnak, szerintem nem érdemes ezt a bulinegyedet lakóházas területen kialakítani, mert ez állandó konfliktusforrást jelent.

Most a 24 órai zárva tartásról rendeztek egy népszavazást, ami érvénytelen lett, mert nem csak az érintettek szavaztak. Emiatt a vendéglátósok úgy érezhetik, most már övék a világ, azt tesznek, amit akarnak, a lakók meg úgy, hogy nincs a kezükben további törvényes, demokratikus eszköz a jogaik védelmére, kénytelenek más módszerekhez folyamodni - azaz ők is azt tesznek, amit akarnak. A tippem az, hogy ebből egy elhúzódó, senkinek sem jó konfliktus lesz.

Emmett Brown 2018.02.19. 11:51:22

@Sir Galahad: miért lett érvénytelen? Belső Erzsébetben sem volt nagy részvétel.

orient 2018.02.19. 11:53:52

@Sir Galahad:
Cikket elolvastam, es nem hiszem el. Kkozvetett bizonyitekom van, hogy lakasokat 1 millios m2 aron vettek meg a bulinegyedben vallalkozok, csak mert ott van a bulinegyed. Ez koztudott dolok. Ha valaki el tudja adni a 60m2 lakasat 60-70 millioert ott akkor tenyleg nem ertem miert nem teszi meg. Akarmennyit mentek az ingatlan arak ennyiert kap sokkal nagyobb lakast barhol mashol.
" Emiatt a vendéglátósok úgy érezhetik, most már övék a világ, azt tesznek, amit akarnak" ezt nem hiszem. Szerintem eleg nagy para volt ez nekik arra, hogy a jovoben sokkal komolyabban vegyek a bulinegyedben tortent dolgokat. En sajnalom azokat akiket ez zavar, komolyan es orulnek ha lenne jo megoldas mindenkinek, de drasztikusan nezve, kozvetve es kozvetlenul az orszagnak ez tobb szaz milliardos kart okozna hosszutavon gazdasagilag. Ez leszurodne minden retegbe, akar meg a sarki fodrasz uzletbe is mert egy ekkora penzkiesest megerez minden orszag, foleg egy ilyen kicsi mint MO. Sajnalom az a 4500 embert akit ez zavar, de ezeknek kene valami megoldast talalni. Igen kapjanak kompenzaciot es ha kell jelentosen aron felul fizessek meg oket, hogy anyagilag is megerje nekik es ezzel mindenki jol jarna, de nem kene egy iparagat bealdozni miattuk. A bulinegyed lakohazaiban sajat tulajdonosok kb 10-20%-ban maradtak. Magyarul tenyleg csak egy kis csoport maradt ott a tobbseg mar vagy eladta, vagy kiadja a lakasat ott nagy haszonnal. Par eve meg sokan elleneztek a kiadast, mert zavarta oket es akik a leghangosabban elleneztek, most ok tamogatjak a leginkabb akkora haszonnal adjak ki az ingatlanjukat. Tehat ez sem tetszik, hogy ameddig nem jo valakinek addig mindent ellenez, ha meg ugye sok penze lesz belole akkor meg a legnagyobb partoloja lesz. Oldjak meg a helyzetet ezekkel a lakokkal es talaljanak megoldast nekik is megerje ez a helyzet.
süti beállítások módosítása