psbm

psbm

A rezsicsökkentést úgy látszik máshol hozza be a nemzeti gázszolgáltató

2019. április 02. - psbm

Már rég írtam bejegyzést, nagyon sok üzenetet kaptam ezzel kapcsolatban. Mindenkit megnyugtathatok, nincs semmi probléma, és folytatódni fog a blog, csak éppen házvétel - házfelújítás kombóban vagyunk, és nagyon sok munka van vele. Majd ezzel kapcsolatban még érzeknek bejegyzések, úgy gondolom sok embernek hasznosak lehetnek a tapasztalataink.
Márciusban jutottunk el a gázóra beszereléséhez, ugyanis az előző tulaj még évekkel ezelőtt visszaadta azt. Tegnap pedig kaptam egy csekket a gázórabeszerelésről az NKM Észak-Dél Földgázhálózat Zrt-től, akik egészen gusztustalan gyakorlatot folytatnak.

gas-1938298_1920.jpg

Először is sem a szerződéskötési folyamat során, sem a beszereléskor senki meg sem elítette, hogy ez fizetős történet lesz. Azt gondoltam, hogy mivel életelmben nem volt még gázszerződésem, így első bekötésnél ingyenes lesz. Mint kiderült csak teljesen új rákötésnél ingyenes. Ezen még túl is léptem volna, mert ez nem is olyan nagy tétel volt a számlán. 1908 Ft, mivel 8 percet voltak ott és negyed órát számláztak ki.

Viszont a kiszállási díjjal illetve az ahhoz kapcsolódó személyi költséggel olyan trükközés megy a nemzeti gázszolgáltatónál, hogy az egészen hihetetlen. Azt most hagyjuk, hogy borzasztóan magas az útiköltség díja, a tigáznál például jóval alacsonyabb. Konkréten nettó 61 Ft, a rezsicsökkentés fellegváránál nettó 101 Ft

Nem tudom, hogy szolgálati Mercivel járnak vagy mi okozhatja ezt a különbséget? Azért kíváncsi lennék a tételekre.

Azonban az, hogy a mi házunkhoz beköttetni a szabadszállási üzemegységtől jöttek ki, annak ellenére, hogy a kiskunhalasi üzemegység sokkal közelebb van, egyenesen felháborító.
Telefonon beszéltem egy NKM-es alkalmazottal, és ő azt mondta, hogy azért Szabadszállásról jöttek, mert mi oda tartozunk. De miért tartozunk oda, ha van sokkal közelebbi üzemegység is? És ha oda is tartozik, nekem miért kell a magasabb díjat fizetnem. Miért nem Sopronhoz tartozunk akkor már? És akkor 500km-es kiszállási költséget lehetne elszámolni. De nagyon sok ilyen logikátlanság van az üzletszabályzatuk tanúsága szerint:
Ott van például Baks település, amelynél 138 km-t számolnak el, mert Kecskemétről jönnek ki, annak ellenére, hogy Szegedről ez a szám csak 73 lenne. Az igazi baj ezzel az, hogy a személyi díjakat is ehhez kötik, amit az extra magas útiköltségen felül kell fizetni. 

Teszik ezt úgy, hogy a 3/2016. (XII. 20.) MEKH rendelet a földgáz rendszerhasználati díjak, a külön díjak és a csatlakozási díjak mértékéről 4.§ (1) a) kimondja 

 A földgázelosztó köteles:
a) a legkisebb költség elvének megfelelően kiválasztani a szolgáltatás megvalósításának - ideértve a helyszín megközelítésének, az alkalmazott technológia kiválasztásának - módját, és ennek megfelelően meghatározni a szolgáltatás díját.

Nekik lehetőségük lett volna rá, hogy a kiskunhalasi üzemegységből jöjjenek ki, amely körülbelül fele távolságra van, mint Szabadszállás. Ha így tettek volna, akkor a 23 ezres számla rögtön csak 12 ezer lett volna.

Írtam nekik egy e-mailt, kértem új számla kiküldését. Gondolom napokon belül sűrű elnézéskérések között küldik az új, alacsonyabb összegű számlát.

Ha mégse így történne, amit el se tudok képzelni, szerintetek hova lehet fordulni?
Szerintem ez az általános ombudsman hatáskörébe tartozik, hiszen egy állami cég nem teljesíti a rendeletben előírt kötelességét, illetve elég durván különbséget tesz az ügyfelei között.

Amúgy szerintem sokkal ésszerűbb megoldás lenne, ha egysgéges órafelszerelési díjat kellene fizetni. Ha valaki egy olyan településen lakik, amelytől pont távol található csak üzemegység, miért kellene neki többet fizetni?

Majd jelentkezek a fejleményekkel, tarts velem!

Ha érdekelnek a témák a PolitikaSport és a Gazdaság világából, akkor kattints a Követés gombra vagy kövess Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://psbm.blog.hu/api/trackback/id/tr4014734943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása