psbm

psbm

Az egyszemélyes MLM

2017. szeptember 12. - psbm

Az utóbbi időben ismét egyre többet lehet hallani az MLM-ről. A velvet cikke szerint már a celebek is ebben látják a jövőt, most éppen csokival fogynak.

Első blogbejegyzésem azonban nem a klasszikus MLM-ekről fog szólni, amikor termékeket próbálnak rátukmálni a barátokra, ismerősökre, hanem egy alfajáról, amely szerintem nagyon káros, és még jobban felerősíti a fogyasztói társadalom által diktált, a reklámokkal belénk szuggerált világképet: az vagy amit megveszel. Ez a közhelygyűjteményeket súlyos százezrekért átadó életvezetési coach.

Az önbizalomnövelő coaching felfogható egy egyszemélyes MLM-nek is. Nem csoda, hogy művelői leginkább a multi level marketing területről kerülnek ki.

Az egyszemélyest úgy értem, hogy egy személy az akit értékesíteni kell. Ő a coach. Az érdekes rész az egészben, hogy a hagyományos MLM-hez képest itt jutalék sem jár a terjesztésért.

Az egyik legnagyobb szemfényvesztésük még csak nem is az, hogy hamis ígéretekkel kecsegtetnek, hanem az ahogyan példákkal alátámasztják, bemutatnak sikeres vállalkozókat, akik nem lettek volna sikeresek nélkülük, bemutatnak sikeres történeteket, amelyek nélkülük nem jöttek volna létre. De persze azt elfelejtik hozzátenni, hogy milyen százalékos arányban van ez jelen a közönségükben.

Természetesen az összes ősrégi marketintrükköt alkalmazzák, például:

1. Csak most, korlátozott ideig 50%-os kedvezményért veheti meg a jegyet

2. Az elégedett vásárlók is csupa jót mondanak az előadásokról.Mondjuk amiért több tíz- vagy százezer forintot fizettél ki, nehezen is mondanál rosszat. (Persze a vélemények szelektálását  fel se tételezem.)

3. Egy nála már elismertebb ember nagyon ajánlja az előadást.

 

És  a harmadik ponttal vissza is érkeztünk ahhoz, hogy miért is MLM - amit úgy is neveznek, hogy ajánlómarketing-  rendszer az egész. A főhősünk vagy elmegy egy előadásra és kifizeti  a sokszor több tízezres előadás díját, tehát fogyasztóvá válik. Vagy rengeteg remek coach képzés működik, amely megfelel az MLM rendszerben a hálózatépítésnek. 

Több „tanításuk” szerint a fejlődés a legfontosabb.  Szerintük fejlődés nélkül nincs élet. Szerintem víz nélkül nincs élet. De ez más lapra tartozik. Tehát azt akarják sugallni, ha nem fejlődsz akkor nem érhetsz el semmi, és te magad is egy senki vagy. Hogyan tudsz fejlődni leginkább, szerintük. Hát önfejlesztéssel, amit természetesen ők kedvezményes áron biztosítani is tudnak számodra.

A kör bezárult.

Neveket szándékosan nem írtam, mert nem szerettem volna reklámozni a tevékenységüket. Úgy gondolom nagyon veszélyes irányba vezet, ha egyre többen gondolnák azt, hogy csak az egyén számít, a körülöttünk lévőkről nem kell tudomást venni.

A bejegyzés trackback címe:

https://psbm.blog.hu/api/trackback/id/tr8512824360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása